Jdi na obsah Jdi na menu

Výstava vojenské techniky 2013

6. 7. 2013

 Výstava vojenské techniky v Houdkovicích

Dne 6.7. 2013 pořádal Sbor dobrovolných hasičů z Houdkovic v pořadí již 4. ročník výstav. Tentokráte se konala Výstava vojenské techniky, která měla návštěvníkům připomenout 75. výroční mobilizace Československé armády v roce 1938. K vidění bylo na 50 kusů nejrůznější vojenské techniky různého stáří. O tu se na místě staralo na 150 nadšených příznivců vojenské historie. Díky nim byly během dne k vidění také dvě ukázky bojů z let 1938 a 1945. Od jedné hodiny zahrála také za velkého ohlasu diváků jedna z legend country, skupina Taxmeni.

Zájemci o projížďku si mohli vybírat, zda si nasednou do „gazíku“ nebo se vyšplhají na bojové vozidlo pěchoty. Takřka všechnu techniku, která zde byla k vidění, jste mohli vidět také v pohybu.  Komu byl pohyb po zemi málo, mohl se na Houdkovice podívat z ptačí perspektivy, protože na místě byly k dispozici vyhlídkové lety vrtulníkem.  V záplavě „zelené techniky“ si snad každý našel to svoje a domů tak mohl odcházet bohatší o nevšední zážitky.  K vidění také byly krásné modely vojenských vozidel.

Výstavu navštívilo cca 2100 platících, což je s ohledem na počet akcí v okolí skvělá návštěvnost. V součtu s lidmi, kteří přijeli s vystavovanou technikou a místními občany, kteří neplatili, dostaneme se na počet cca 3000 účastníků. 

V areálu hřiště bylo k vidění také vojenské ležení, expozice munice, obvaziště či polní kuchyně. Hlavně ale lehká a těžká vojenská technika – motocykly, automobily, děla i obrněné transportéry. Výstava byla zakončena spanilou jízdou zúčastněných vozidel. Od osmi hodin se konala taneční zábava s houdkovickou skupinou Rocksorry. Po celý den bylo zajištěno bohaté občerstvení a pro děti i skákací hrad.

Mnoho fotografií z této akce je k vidění na adrese www.rajce.idnes.cz kde se Vám po zadání Výstava Houdkovice zobrazí hned několik galerií s fotografiemi a videem. K dostání u houdkovských hasičů je stále výroční turistická známka a v dohledné době bude také foto-video DVD z této výstavy.

Sbor dobrovolných hasičů z Houdkovic děkuje všem návštěvníkům, sponzorům, ale i pořadatelům, bez kterých by se tato náročná akce nedala zorganizovat.

Za SDH Houdkovice Jiří Řízek

Televizní reportáž z Výstavy vojenské techniky, která byla odvysílána na STV. (Slovenské televizi) 

 

Foto z Výstavy vojenské techniky k vidění po kliknutí na následující odkazy: 

 Fotogalerie od uživatele "frogmole" 1

Fotogalerie od uživatale "ludwa11"

Fotogalerie od uživatele "feliciaman"

Fotogalerie od uživatele "sporivi"

 

Psali o nás: 

Článek v Rychnovském deníku

Článek na webu Orlický.net